CADELLS DE GAT de Nati Soler Alcaide

Títol: CADELLS DE GAT

Autora: Nati Soler Alcaide

Fotografia: Olga Pros Janer

Editorial: Ònix Poesia

Lloc i any d’edició: Barcelona 2020

Nombre: de pàgines: 155

Avui us recomanaré una joia poètica que brolla dels versos de NSA. El seu darrer llibre supera, al meu entendre, amb escreix els anteriors, mai però, sense deixar de beure en les arrels de la seva lírica.

Aquest poemari està il·lustrat per la fotògrafa OPJ, que  arrenca el vers de l’autora, com si fos un tija subtil, i llavors els mots esdevenen precioses imatges sota la força del seu objectiu i es transformen en una bellíssima obra d’art als ulls  del lector.

Mentre llegim caminarem dins d’una cartografia d’imatges fotogràfiques i poètiques, amarades d’un espai proper, el Penedès si voleu, o per extensió el Mediterrani.

La proximitat de la poesia de la Nati és plena d’objectes que configuren el nostre entorn: la casa, el pedrís, la finestra, els llençols voleiant al vent…però també els animals, els ocells, i de manera especial els gats, animal mític  i controvertit alhora. El gat estimat i perseguit en diferents moments de la història, ara, forma part de la tendresa de les nostres vides i en aquí esdevé un fil més que condueix, acompanya  i dóna títol a l’obra.

La presència de la filosofia d’Empèdocles de Siracusa, amb  els 4 elements de la natura hi senyoreja : L’aigua sovint en forma de pluja, que cau fins “ a fer madurar la claror de les finestres”;  el foc que destrueix  i acompanya, “ crepitava un tros de cep/ eixarrancat com una sargantana”; l’aire amb la força del “ vent” i la terra “… xopa de records” són elements claus de l’obra.

El joc entre el quotidià i la profunditat existencialista dels seus versos estableixen una dialèctica constant entre vida i mort, entre records “ que burxen” i el pas del temps, entre la petitesa de la humanitat i la constant recerca de la felicitat, que sovint els versos ens la mostren en les coses gentils de cada dia: la felicitat  és ensumar flors miserables,/ però nosaltres/ no ho hem sospitat mai.

La presència constant de l’adjectiu vesteix els noms amb precisió i encant.  I les paraules agosarades s’arrastellen per anar creant el llibre i es valen de la força contundent de les personificacions, acceptar que el temps camina sol marcant-se el ritme,  i de les colpidores metàfores… la nit es clava en el cor dels camins…  juntament amb atrevides  paradoxes: un galop de núvols/ ho nega tot i cauen volves de foc/ fetes gotes d’aigua...per trobar l’encís i la gràcia en cada vers.  

Un vers curt, intens i  lliure, ple de musicalitat, on la combinació de les síl·labes àtones i tòniques  guarneixen d’harmonia l’obra.

Intel·ligent, bell, i profund, Cadells de gat s’embolcalla de la petitesa del que som i del que ens envolta,  i això esdevé  la grandesa de la literatura de la Nati.

No deixeu de comprar-lo aquest Sant Jordi confinat!

Anna Ruiz Mestres

Publicat el 24 de juliol, 2020 als Setmanaris: El 3 de vuit, La Conca, El Vallenc, El 9 nou del Ripollès i d’Osona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s