TOTES LES POESIES I UN LLIBRE MÉS d’Antoni Coronzu

Títol: TOTES LES POESIES I UN LLIBRE MÉSPORTADA DE TOTES LES POESIES I UN LLIBRE MÉS D'Antoni Coronzu 2

Autors: Antoni Coronzu

Editorial: Edicions Saldonar

Lloc i any d’edició: Barcelona 2016

Nombre de pàgines: 216

 

La poètica de l’Alguer!

De l’altra banda de la mar ens arriba la força poètica de Coronzu per retornar-nos els mots… i el ple domini de la nostra parla.

La lectura que us proposo és una mirada de justícia cap a la riquesa de la nostra llengua, cap a la parla algueresa tan estimada i massa sovint oblidada.

El llibre us ofereix tota l’obra poètica de Corunzu, que l’editorial Saldonar ha recollit amb tota la delicadesa i amb tot el compromís per una poesia massa temps silenciada.

Els poemes comencen l’any 1961 fins a l’actualitat pràcticament. Tota la vida de Coronzu es va desgranant en cada pàgina, en cada poema, en cada vers.

Sovint s’ha dit d’ell que està molt impregnat de S.Espriu, no ho negaré, però no em voldria quedar només amb això.

Cada poema porta el missatge d’aquesta terra que l’ha vist néixer. Llegir-lo és conèixer els seus racons i carrerons, amb els seus costums, amb les imatges d’escenes del dia a dia que ell ha sabut copsar i fer-ne poesia.

Però no només som terra i paisatge, som humans, i qui millor que el poete per capgirar la natura i el món que l’envolta i fer-lo esdevenir un bocí de sentiment, un bocí d’humanitat? Aquesta és una de les perles que ens ofereix la lectura d’aquest poemari. En mig de la terra algueresa hi sorgeixen els fets que han marcat el poeta, com la vida, la infantesa- idealitzada en els versos algueresos-, l’amor, la mort, el pas del temps, la solitud…Tot aquest devessall de sentiments que ens fan persones tendres, sensibles…ressegueixen les pàgines d’una obra plena, forta, colpidora, dolça i aspra a la vegada, com la vida mateixa.

Totes les intimitats més profundes del poeta s’acompanyen de la força del vent, de l’aigua, de la lluna, del sol i de la llum que brilla en cada estrofa com si ens enviés una postal de l’Alguer.

No puc deixar de fer esment a la parla,que s’ha mantingut pura, que no ha destruït l’ús dels pronoms febles com passa cada dia a casa nostra:..torna-lis-hi la llengua…, i l’ús sovintejant de les paradoxes Dolçament amb ràbia, o de les anàfores, i de les antítesis, sovint al costat del vers curt, omplen de musicalitat popular els seus poemes i la cadència de cada vers es fa melodia i ens ofereix les arrels d’un ritme i d’una parla que mostra al lector una mirada diferent d’aquest trosset de mediterrània tan estimada, tan igual i tan diferent a la nostra que no podem deixar d’admirar i estimar en els versos de Coronzu, que és: En un lloc on lo sol /me deixi color de vacances.

Anna Ruiz Mestres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s