COLUMNES I DAVANTALS d’Oriol Pi de Cabanyes

Títol: COLUMNES I DAVANTALSPORTADA COLUMNES I DVANTALS  d'Oriol Pi de Cabanyes

Autors: Oriol Pi de Cabanyes

Editorial: Publicacions de l’Abadia de Montserrat

Lloc i any d’edició: Barcelona 2015

Nombre de pàgines: 250

 

 

FATIGA!.

“La vida reneix en les coses cada cop que s’hi insufla l’alè de la intel·ligència i de la sensibilitat”

L’art d’escriure sobre fets i persones que observem en el nostre dia a dia ens ve d’antic. Va ser Montaigne qui en crear l’assaig ens acostà subjectivament al món que li va tocar viure.

A la manera de l’assagista francès, O. Pi de Cabanyes fa una anàlisi subtil, punyent, lúcida, imprescindible de fets que han marcat la nostra cultura i història recent.

Pel lector normal, poder descobrir petits grans detalls que desconeixem o que coneixem d’una altra manera, serà un gran al·licient per la lectura.

El bagatge cultural de l’autor us farà reflexionar sobre l’escriptura i l’art d’escriure, sobre l’ambivalència del llenguatge, que segons Kurzban: “ va ser inventat com a instrument de simulació per confondre l’altre com adversari potencial”. Ressonen les Avantguardes en aquest mots, però l’autor us portarà al 1861 a descobrir que Amédéé Pomier ja tenia un bon recull de cal·ligrames, no calia esperar a Apollinaire. No oblida tampoc els llibres, l’art d’editar-los, els ex-libris, el bibliocaust. El segle XX, va ser especialment procliu a cremar llibres i biblioteques.

Les dones pensadores es fan presents en l’assaig, des de les medievals, Hadewicj d’Anvers, passant pel feminisme de Valentine de Saint Point, fins a Mercè Junoy, filla de JM Junoy. Apassionants i massa desconegudes totes.

Francament el que més impacta és el gran coneixement de detalls de la relació Catalunya – Espanya que passa per autors com Azorin, Machado, Ortega, Ridruejo, Peces Barba, Madariaga…que contrasten amb Patxot, Dalí, Benet, Gaziel, Castellet, per arribar a conclusions com: “ Espanya és una fantasia armada”. Les curioses incògnites sobre l’assassinat de Prim. Les reflexions sobre detalls desconeguts de l’exili interior i l’exterior d’Espriu, de Cambó… Són troballes que heu de descobrir.

És evident que ens cal llegir i seguir el mestratge dels que ens han precedit. La selecció que ofereix el llibre és una profunda reflexió sobre el que ens cal ARA tenir present: hem de construir-nos en la memòria. Si volem un nou país hem tenir present la intel·ligència, la saviesa i la sensibilitat dels hàbils pensadors.

Sovint els lectors o els ciutadans ens sentim plens de fatiga de tanta mediocritat, ens calen lectures plenes d’aportacions, des d’un vessant crític però intel·ligent, com aquesta.

Anna Ruiz Mestres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s