MAL de Jordi Valls

Jordi Valls

 

 

Títol: MAL

Autors: Jordi Valls

Editorial: Meteora

Lloc i any d’edició: Barcelona, 2014

Nombre de pàgines: 92

 

L’estètica ètica

El bell és bo diuen els criteris de moralitat i J. Valls, poeta reconegut però també assagista, ens ofereix una reflexió profunda sobre el MAL que ens animalitza i ens porta a una vida sense sentit, amb el contrapunt de què aquest mateix ésser és capaç de crear i cercar en la creació la millor expressió de la bellesa, l’art.

MAL, és un poemari estructurat en quatre parts en què passegem per un món exterior sovint complicat i desolador. Som davant de l’anàlisi de la part més intima de l’ésser que es dirigeix a través del camí de la vida cap a la perfecció, però això no fa que estigui exempt de la por i del dolor, que també conegui l’amor i a la vegada no n’ignori el desengany. L’ànima humana es destrueix doncs en cada vers per tornar-se a construir en el següent.

A la primera part increpa al lector perquè participi d’aquest joc. Serà una constant en l’obra el predomini de la pregunta retòrica, de la qual no se n’espera resposta, però crec, que l’autor sí que n’espera la implicació del lector. El vol còmplice d’aquesta poesia profunda i reflexiva del món que ens envolta.

Ell lligams amb la mare:..l’ànima/que es despenja i tanca la closca fora/del nucli que ens uneix, perquè és difícil/desdoblar-se on comença l’argument...és un dels poemes més delicats del recull. En aquesta part també es reflexiona al voltant de figures com Dante, la ciutat, la qüestionada bellesa de la moda,etc.

La segona part, la més extensa del llibre, és un monòleg – diàleg amb grans pintures d’autors emblemàtics, Rembrandt, Dalí, Caravaggio…on es fonen l’art i l’individu en una conversa que es reflexa en els quadres i en les paraules. És una de les parts més belles del llibre, on el MAL, queda amorosit per la serenor i la bellesa de cada quadre comentat, recitat, fet poema.

La tercera part, potser és on el mal hi és més present, la guerra, la vella Europa i les velles dictadures, la llengua tallada, el silenci dels oprimits… grinyolen en cada vers.

Tanquen l’obra temes com la por, la mort, el silenci, l’amor i la presència del mal encara en el crit del poeta.

Tot el recull respira l’aire dels clàssics grecs i llatins, l’erotisme, la dualitat humana, el pas de la infantesa al món dels adults…I tot, escrit amb un vers llarg que li facilita el camí cap a l’especulació, sovint més filosòfica que poètica i que des del jo intentarà que esdevingui nosaltres, amb la implicació del lector en les seves consideracions. Sens dubte J. Valls és un referent important en la nostra poètica que cal seguir de ben a prop.

Anna Ruiz Mestres

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s