DE LLUNYANIA I DE SOMNI de Francesc Pasqual i Moster

De llunyania

 

Títol: DE LLUNYANIA I DE SOMNI

Autors: Francesc Pasqual i Moster

Editorial: El CEP I LA NANSA

Lloc i any d’edició: Vilanova, 2014

Nombre de pàgines: 136

 

 

…El cor batega –inalterat- en el perfum de les coses menudes…

 

De llunyania i de somni és un llibre que respira de les coses menudes que ens han anat fent com sóm. Des del microcosmos de Vilanova i dels seus records F. Pasqual va teixint una realitat que és comuna a la Catalunya d’una època, d’un temps i que perdura en cada pàgina, en cada mot. Sembla que, com Espriu, escrigui per retornar-nos el nom de cada cosa.

El llibre està encisadorament prologat per l’artista Pere Tàpies i meravellosament il·lustrat per diferents fotografies que han estat artísticament compaginades per T. Duran i F. Mestres, fent de l’obra un poema visual d’una època i d’un temps.

L’autor, que és per sobre de tot un bon poeta, ha jugat amb el vers i la prosa, tot i que les proses traspuen poesia en cada paraula.

En llegir-lo reviureu el món grisós de la gent que va passar la infantesa sota el signe de la dictadura. Reviureu o descobrireu aquelles llargues fileres de silenci a l’escola, el mes de Maria, els titelles a les places, les festes notables com Nadal, amb els Pastorets, o la Festa Major, els bordegassos amb els castells, el Carnaval i les carotes, l’hoquei i les sortides al camp amb la família…Pocs luxes i moltes ganes de sobreviure en aquella època!

L’autor no s’oblida però de la història dels indrets. Què seria una ciutat sense els seus espais emblemàtics, els seus comerços – que han marcat la vida de tants compradors – les seves places, els seus arbres, els seus carrers…? Tot aquest paisatge urbà es va recobrint d’una pàtina poètica i allò normal i corrent, quotidià i proper, esdevé bella poètica sota les paraules de F. Pasqual. Sap jugar amb domini i mestria amb els mots, el lèxic és vell i nou a la vegada i ens recupera paraules oblidades com ara: cigala d’estudiant –xuxo o bé pets de monja –galetes-. Sempre tan escatològics els catalans en el nostre dia a dia!

La seva ciutat, sense voler-ho, traspassa el particular per acabar sent de tots. L’autor en fa una descripció, si voleu, costumista i intimista, d’un món que s’ha anat perdent, però que avui encara se’n pot seguir el rastre en llocs com el far de Sant Cristòfor, la Masia de Can Cabanyes o bé els Cellers testimonis de la cultura popular quan encara no sabien que ho era.

Estem doncs davant d’una obra plena de bocins d’història i de tendresa. Testimoni del que hem estat, a través dels seus versos, podem llegir les bases del nostre futur. Una delícia poètica que no us podeu perdre!

 

Anna Ruiz Mestres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s