LIBRERÍAS de Jorge Carrión

Títol: LibreriasPORTADA DE LIBRERIAS DE JORGE CARRION 1 desembre del 2014

Autor: Jorge Carrion

Editorial: Anagrama.

Lloc i any d’edició: Barcelona, 2013

Nombre de pàgines: 342

 

Llibreries, llibreters i LLIBRETERES!

Librerias, és una meravella d’assaig sobre les llibreries del s.XX arreu del món. Escrit en castellà, no se n’ha fet l’edició catalana lamentablement, el llibre és una anàlisi, entre d’altres aspectes, del paper de les biblioteques i el de les llibreries amb reflexions que ens fan viatjar des del món grec, persa, libi, egipci, fenici, fins el romà quan els llibres, llavors manuscrits, es venien en petits carrets pels carrers i els carrets ja esdevenien punt de trobada d’escriptors i d’erudits. Els llibres eren tan preuats a l’edat mitjana que eren un valor acceptat com a préstec. Penseu en el periple del nostre Tirant per exemple.

Han passat un munt d’anys però les llibreries han mantingut aquest esperit d’intel·lectualitat, de retrobament amb el saber.

La llibreria sempre lligada al present, viu els canvis amb passió. La biblioteca és solida i més propera al passat, a la conservació.

Però l’assaig va més enllà i ens acosta a les llibreries més antigues i a les més modernes passant per les llibreries virtuals. Descobrim la llibreria més antiga del món, la Bertrand a Lisboa del 1732, o la Hatchards de Picadilly del 1797 o l’Àvila del 1785 a Buenos Aires…sense oblidar la famosa Shakespeare de París, o les de Berlin… Totes ens descobreixen un mar de vivències i records apassionants.

És impactant el mapa geogràfic de llibreries que ens guia d’un continent a l’altre. La subtilesa amb què se’ns descriuen els llocs i el continent de les prestatgeries, commouen el lector. La llibreria esdevé l’essència del que llegim i en definitiva del que som. L’autor, com un lector més, devora amb la mirada àvida de desig els llibres que han marcat un abans i un després d’algunes llibreries.

Cada llibreria, la seva història, la dels seus llibreters, les transformacions dels espais…ens ajuden a definir-les i fer-nos-les presents malgrat que no hi haguem estat mai. És un viatge excitant del que gaudeixes llegint.

Un fet colpidor ha estat descobrir la presència d’una gran llibretera darrera de moltes grans llibreries. Elles sovint ha mantingut el negoci i l’esperit del local. Penso en Christina Foyle de l’emblemàtica llibreria Foyles londinenca, per citar-ne una.

Com a testimoni d’agraïment a les nostres llibreries més properes, i als nostres llibreters/es que ens assessoren i ens fan estimar els llibres, hem de llegir i gaudir d’aquest llibre.

 

Anna Ruiz Mestres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s