BORN 1714 de JR Casals, FX Hernèndez, GH Pongiluppi

Títol: Born 1714   1714Portada

Autors: JR Casals, FX Hernèndez, GH Pongiluppi

Editorial: Angle Editorial

Lloc i any d’edició: Barcelona, 2014

Nombre de pàgines: 119

 

Les pedres testimonis de vida el 1714

Born 1714 és una obra feta a 3 mans, que ens acosta, des de la il·lustració acurada, a la realitat d’un barri que va ser destruït, per odres de Felip V, amb les pròpies mans dels propietaris, per a construir-hi la ciutadella que vigilava que la ciutat no es revoltés.

Tots ho sabem sobradament això, però el llibre dóna vida a les pedres que pacientment han esperat la seva oportunitat. La oportunitat de mostrar una ciutat i un barri viu, ple de gent, de negocis, de petits palaus, de botigues, de menestrals.

Ara sabem que el Born del s. XVIII era un mercat permanent, ple de carrers animats, de soroll, de tavernes, de sales de joc… El Born era també un barri obert al món, amb gent d’arreu, amb botigues de productes exòtics, o paradetes de productes locals.

El Born era ple de gent fina i elegant i de gent que treballava, d’aristòcrates, tècnics, artistes, artesans…tots sota el govern que assegurava el Consell de Cent…Tothom sabia els seus límits.

La barbàrie borbònica ho va destruir tot, però el llibre que podeu tenir a les mans exposa amb plasticitat com era aquest barri, a través de les seves pàgines es reconstrueixen els carrers, les cases, les places,la gent, el rec comtal, els pous i les clavegueres, els oficis com els corders de viola, la força de les adrogueries…En fi la vida ciutadana que els va ser arrasada amb les pròpies mans.

La bona feina d’ Hernández en el rigor històric, els dissenys dels edificis de Casals i les acurades il·lustracions de Pongiluppi fan d’aquest llibre una petita meravella que ens permet acostar-nos al nostre passat. Ens permet superar la por del catalans a estimar el passat. Ens anima a ser valents i a no actuar eternament com a vençuts. Ens ensenya a aprendre que hem de mantenir i estimar la pròpia història i sobretot ens ensenya a conviure amb les nostres runes, amb les nostres pedres que ens parlen des del seu silenci petri,contundent, valent i etern.

El llibre pot ser llegit i gaudit des dels grans fins els petits per la manera senzilla i amena en què és presentat aquest treball històric.

Necessitem més llibres que ens ajudin a la normalitat històrica i ens facin viure el passat com un patrimoni més del nostre país, com una riquesa més a conservar i a estimar.

Anna Ruiz Mestres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s